De ervaring van Dobbe Farms

Alle Lelie-aankopen van Dobbe in Nederland worden in Utilysys® kratten verpakt op de verwerkingslijn van CNB Bovenkarspel. Ook de geconditioneerde opslag en de verzending naar één van de twee broeierijen in de USA vinden daar plaats.

Utilysys® in gebruik

Na aankomst worden de pallets uit de zeecontainer in de geconditioneerde ruimte op de kwekerij geplaatst. De Utilysys® kratten zijn gemakkelijk in gebruik, voor zowel opzetten als inklappen (goed ontgrendelen is wel belangrijk). De lege kratten liggen compact op de pallet en vallen er niet makkelijk af tijdens transport én ze waaien niet weg op het erf. Bij de bollenteler werkt dit precies zoals bij de broeier. Ze voldoen aan alle eisen voor opslag en verwerking en er is weinig tot geen uitval. “Een echte aanwinst voor ons bedrijf” vindt Benno Dobbe. Benno Dobbe is eigenaar en CEO van Dobbe Farms LLC in Woodland Washington en Holland America Flowers, LLC in Arroyo Grande, California.

Belading

Na leegmaken passen er 270 ingeklapte kratten op een pallet voor retourvracht per container van de westkust van Amerika naar Nederland. In een zeecontainer passen zonder moeite 22 pallets dus 5.940 kratten. Los gestapeld passen er meer in, maar Dobbe kiest voor de meest werkbare oplossing zonder op- en afstapelen.

Kosten afweging

Hugo Dobbe leidt als Exportmanager het Nederlandse deel van deze Amerikaanse onderneming. De exportmanager geeft aan dat ze zo veel mogelijk gebruik maken van Utilysys® omdat het goedkoper is. “Met lege klapkratten gaan er zoveel méér in een container dan gewone leliekratten, dat terughalen goedkoper is dan tweedehands of nieuwe leliekratten kopen. Bovendien zijn we in het voordeel omdat we naar eigen vestigingen verschepen in de VS en niet eerst naar een verzamelpunt. Ook in opslagkosten scheelt het behoorlijk wat. De rekensom pakt dus goed uit. Het bedrijf gebruikt ze vanaf 2011 en heeft de kosten al wel een tijdje terugverdiend. We halen ze voor goedkoper dan 1 euro terug naar Nederland en een gebruikte gewone leliekrat kost ongeveer 2 euro.” De reden van de overstap naar Utilysys® kratten is volgens Hugo Dobbe puur een economische afweging geweest.

Dobbe Farms LLC
De Boeg 92
1502 GW Zaandam
Nederland

Telefoon +31 75 670 6200

Website www.hollandamericaflowers.com/