Stichting Utilysys trekt zich terug

23. november 2022 –Maar het blijft business as usual  
Voor de afzetketen verandert er niets als Stichting Utilysys eind dit jaar ophoudt te bestaan. De speciaal voor bloembollen ontwikkelde klapkratten zullen via de bekende weg verkrijgbaar zijn. Via Twinpack in Noordwijkerhout zijn al bijna een half miljoen Utilysys-kratten bij bedrijven in gebruik genomen. Daar hebben ze vele retourtjes gemaakt naar afnemers, vol heen en leeg terug. Dit klapkrat heeft zich bewezen als duurzame transportverpakking en zal een blijvertje zijn. Voor Stichting Utilysys, de initiatiefnemer van dit fust, zit het werk erop.  
Doel bereikt  
De KAVB en Royal Anthos zetten Stichting Utilysys in 2011 in de markt met als doel een beter, efficiënter en duurzamer alternatief voor het starre exportkrat te introduceren. Met bijna een half miljoen klapkratten in omloop kan vastgesteld worden, dat dit doel is bereikt. Utilysys heeft zich nu in verschillende bedrijfssituaties gedurende ruim 10 jaar bewezen. Allerlei producten zijn erin verzonden naar overzeese bestemmingen in Noord-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, Afrika en Japan, terwijl ook afnemers in diverse Europese landen het klapkrat weten te handlen. Utilysys heeft een gevestigde merkbekendheid en mag als meest gebruikte klapkrat voor bloembollen gerust een marktleider heten.  
Winst door efficiency en duurzaamheid  
Het efficiencyvoordeel zit ’em vooral in ruimtebesparing. Ingeklapt stapel je 5 klapkratten in het volume van 1 starre krat, dus 80% minder volume. Verder laat het klapkrat zich tijdens het vullen (ook op de geautomatiseerde inpaklijn) hetzelfde behandelen als de andere. Door dit volumevoordeel is het economisch aantrekkelijk om kratten leeg terug te halen en opnieuw te gebruiken. Deze eigenschap betekent dat bedrijven met dit krat aanzienlijke kostenvoordelen én duurzaamheidswinst kunnen behalen. De jaarlijkse inkoop en productie van nieuwe plastic kratten kan namelijk worden uitgespaard door minstens 10 jaar met hetzelfde krat te werken. Een schoolvoorbeeld van circulair handelen. Naar schatting heeft Utilysys de productie van ruim 2 miljoen kratten overbodig gemaakt, dus een enorme besparing op energie, CO2 uitstoot en water teweeggebracht. Tel hierbij dat Utilysys gemaakt is van gerecycled materiaal waardoor ook met fossiele grondstof zeer zuinig wordt omgegaan.  
Inzet voor beter imago  
De betrokken bedrijven, die de overstap op klapkratten hebben gemaakt, zijn de echte pioniers. Hun inzet heeft bijgedragen aan een beter imago van de sector. Dat gaat niet vanzelf. Voor de toepassing van herbruikbaar bloembollenfust is de samenwerking van leverancier en klant nodig: “It takes two to tango”. Het vergt een economische afweging (investering in langdurig te gebruiken fust) en een organisatorische. Om de bedrijven hiermee te ondersteunen is een economisch rekenmodel beschikbaar. En om de administratieve organisatie van het retour nemen van fust te helpen vormgeven, is een retourfust-reglement gepubliceerd. De logistiek van het hergebruiken van bollenfust kent daarnaast allerlei situatie-afhankelijke uitdagingen, waaronder fyto, BTW, stapelen, inzamelen, opslag en spoelen. Wie dit allemaal goed weet te managen kan terecht met trots stellen, dat zijn/haar bedrijf met succes stappen zet op het gebied van ketensamenwerking (17), verantwoorde consumptie en productie (12) en actie voor het klimaat(13): drie van de UN Sustainable Development Goals.
Alle nieuws items