Utilysys komt met concept retourfust reglement

27 september 2019  - In samenwerking met EVO-Fenedex heeft Stichting Utilysys een Concept Retourfust Reglement opgesteld. Dit kan als voorbeeld dienen bij het vastleggen van afspraken over retourfust. In het algemeen is het van belang goede aanvullende afspraken te maken met je klant over retourfust.

Waarom is dit belangrijk?

Van wie zijn de kratten als je producten in retourkratten worden verstuurd? Hoe zorg je ervoor dat je kratten terugkomen? En wat gebeurt er als ze niet terugkomen of beschadigd zijn? Hoe voorkom je gedoe? Vragen die je beantwoord wilt zien als je overweegt bloembollen in klapkratten naar je klant te verzenden. Het allerbelangrijkste is, dat je klant tevreden is met jouw producten en dan wil je dat alle bijzaken goed geregeld zijn. Dus maak je goede afspraken met je klant over het fust.

Aanvullende voorwaarden

In algemene verkoopvoorwaarden is meestal geen rekening gehouden met retourfust. In samenwerking met EVO-Fenedex heeft Stichting Utilysys een handreiking opgesteld, waarmee je aanvullende voorwaarden kunt opstellen. Het is natuurlijk altijd de verantwoordelijkheid van leverancier en klant om de door henzelf gekozen formuleringen goed vast te leggen in de leveringsvoorwaarden en in de offerte. Het Concept Retourfust Reglement Utilysys kan daarbij als voorbeeld dienen. Bij gebruik van Utilysys®-kratten is het eveneens van belang dat tussen koper en verkoper is vastgelegd hoe de statiegeld verplichting eruit ziet. Koper en verkoper kunnen hier hun administratie op inrichten. De aantallen en kwaliteit van het fust zijn bij juist gebruik van de vrachtbrief door alle partijen goed te documenteren, dus er zijn bij de levering geen extra documenten nodig.

Koper en verkoper

In de meest voorkomende situatie is de handelaar/exporteur eigenaar van de Utilysys®-kratten en organiseert deze het retourtransport van lege kratten om zijn afnemer te ontzorgen. Het gebruik van de algemene termen koper en verkoper maakt dit reglement echter ook geschikt voor toepassing bij de aankoop door de handelaar van de producten bij de teler. Het woord koopovereenkomst kan in dit reglement zowel de order tussen handelaar en zijn afnemer zijn als ook het koopbriefje tussen de handelaar en de teler. Aan beide overeenkomsten kunnen de overeengekomen voorwaarden voor retourfust worden gehecht. Geïnteresseerde ondernemers kunnen het Concept Retourfust Reglement Utilysys verkrijgen door een email te sturen aan info@utilysys.nl
Alle nieuws items